Wykonanie
Dobrze jest czasem wpuścić mężczyznę do kuchni. Prawda stara jak świat. Dlatego ostatnio postanowiłam zapomnieć, gdzie mam kuchnię. Wyszło mi to na dobre, nawet na bardzo dobre. Mój mężczyzna przygotował mi takie
ziemniaki, i muszę przyznać, że byłam zachwycona. Nie przepadam za
ziemniakami. Generalnie lubię tylko takie z ogniska, parzące palce i
język, pachnące
dymem.. Te, mimo braku ogniska i
dymu, też są świetne:D Chrupiące, z ciągnącym
serem. Kwestię wyboru
sera pozostawiam Wam. Ale jedno jest pewne, im więcej nacięć zrobicie, tym lepiej.
Ziemniaki będą przyjemnie chrupiące. My użyliśmy Goudy z
papryką, który przywieźliśmy z Amsterdamu, więc było jeszcze przyjemniej. Lubię, gdy do codziennych dań, dodajemy smakołyki, które przywozimy z podróży. Ma to swój niepowtarzalny klimat. Można powspominać i poczuć się jak na wakacjach. Ale tak naprawdę do środka możecie dodać co tylko przyjdzie Wam do głowy. Nie podaję konkretnych proporcji, to nie jest tego typu przepis:)
Składniki:
ziemniakiser żółty1
cebulasólpieprzhiszpańska wędzona
paprykamasłoWykonywanie:
Ziemniaki dobrze umyj i nie obieraj ich. Następnie natnij je w plastry, nie docinając ich do końca. Uważaj żeby nie przeciąć ich do końca. Posmaruj je rozpuszczonym
masłem, przypraw
solą,
pieprzem i wędzoną
papryką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 30 minut.
Ser i
cebulę pokrój w cienkie plastry. Wkładaj w nacięcia
ser i
cebulę. Wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut. Podawaj ciepłe np. z ulubionym sosem.Smacznego!