Wykonanie
Na blogu Ivka w Kuchni zobaczyłam przepis na turecki kumpir .
Ziemniaki zapiekane z różnymi dodatkami. Ponieważ w domu była
jagnięcina wiec szukałam dalej, i tak trafiłam na przepis na blogu Turcja od Kuchni . Oprócz składników podanych w przepisie dodałam jeszcze
szpinak przesmażony z
czosnkiem i doprawiony
solą i
pieprzem. Po prostu był w lodówce. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące.
składniki (4 porcje)4 duże
ziemniaki2 łyżeczki
masła150g
sera żółtego200g
mięsa mielonego ( u mnie
jagnięcina)mała
cebulamała
paprykałyżeczka
koncentratu pomidorowegoszczypta
oreganosólpieprzprzygotowanie
Ziemniaki dokładnie umyć i w łupinach wrzucić do wrzącej
wody, gotować 5 minut. Wyjąć z
wody zawinąć w folię aluminiową i włożyć do maksymalnie nagrzanego piekarnika. Piec aż będą miękkie od czasu do czasu sprawdzać - wystarczy przycisnąć lekko folię i można wyczuć czy
ziemniak jest już miękki Czas pieczenia zależy od wielkości
ziemniaka.Gdy
ziemniaki się pieką przygotować sos.
Mięso mielone przesmażyć na patelni, dodać drobno pokrojoną
cebulę i
paprykę, przesmażać około 10 minut. Dodać koncentrat i smażyć aż zacznie pachnieć. Posolić, przyprawić
pieprzem ,
oregano, dolać pół szklanki
wody. Wymieszać i dusić aż większość
wody wyparuje.Upieczone
ziemniaki lekko przestudzić. Zdjąć skórkę z górnej części i ściąć górną część
ziemniaka uważając by nie naruszyć kształtu. Zgnieść środek widelcem, dodać pół łyżeczki
masła (lub trochę więcej) i szczyptę
żółtego sera, zrobić w
ziemniaku piure. Dodać odcięty kawałek
ziemniaka bez skóry i zgniatać dalej. Na powstałe piure nałożyć sos z mielonym
mięsem i lekko posypać
żółtym serem. Podobnie przygotować pozostałe
ziemniaki. Wszystkie 4
ziemniaki włożyć do piekarnika by je lekko zapiec. Wystarczy że
ser się stopi, chodzi o to by je podać gorące.Uwagi:
Ziemniaki piekłam w garnku rzymskim ( wg tego przepisu) bez podgotowywania i bez nacinania.