Wykonanie
Powoli przyzwyczajam się do myśli, że idzie zima... nadchodzi w tym roku małymi kroczkami i mam ten komfort, że
mogę przyzwyczajać się do tej myśli i to jeszcze nawet powoli!W zimie najlepsze są ciepłe przekąski. Pieczone ziemniaczki będą "
solo" idealną ciepłą przekąską na imprezę, ale mogą również być podane na obiad, np. ze "zwykłym
schabowym".

Przygotowanie jest proste, choć zajmuję trochę czasu.
Ziemniaki muszą być prawie ugotowane, trzeba też wziąć pod uwagę, że muszą przestygnąć zanim zaczniemy je wydrążać. A na koniec jeszcze zapiekanie - razem przynajmniej 60 minut.Farsz można przyprawić dowolnymi
ziołami lub tak jak ja - po prostu
solą i
pieprzem. Dodatkowo na każdy ziemniaczek można ułożyć przed pieczeniem plasterek
sera na wierzchu - będą ładniej wyglądały.Składniki (10 połówek ziemniaczków):- 5 średniej wielkości
ziemniaków (dobrze, jeśli będą mniej więcej takie same)- 100 g
boczku- 100 g
sera żółtego (+ ewentualnie kilka plasterków do ułożenia na wierzchu)- 1 mała
cebulka- łyżka
masła-
sól,
pieprzPrzygotowanie:1.
Ziemniaki dokładnie myjemy, szorujemy szczoteczką lub gąbką. Następnie gotujemy je w całości w osolonej wodzie tak, żeby były prawie miękkie, ale jeszcze trochę surowe - około 20 minut od zagotowania się
wody. Ja sprawdziłam to nacinając jednego delikatnie nożem w miejscu, w którym później miałam przekroić go na pół. Wylewamy
wodę i studzimy
ziemniaki.2. W międzyczasie kroimy na małe kawałki
boczek i
ser, a
cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy
masło i podsmażamy
cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy
boczek i podsmażamy. Kiedy
boczek się ładnie zarumieni odstawiamy całość do wystygnięcia.3. Kiedy
ziemniaki przestygną na tyle, że będzie można spokojnie je pomacać bez obawy o poparzenia kroimy je na pół. Ostrożnie nożem lub łyżeczką wydrążamy środek pozostawiając ok. 0,5 cm miąższu. Rozgrzewamy w tym czasie piekarnik do 200 stopni.4. Wydrążony z ziemniaczków miąższ rozgniatamy porządnie widelcem, mieszamy z podsmażonym z
cebulką boczkiem i dodajemy
ser. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.5. Faszerujemy ostrożnie każdy ziemniaczek wciskając dosyć mocno farsz do środka.
Ziemniaki układamy na delikatnie przesmarowanej
olejem blaszce i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy od razu temperaturę do 180 stopni i zapiekamy je około 20 minut, aż
ser dobrze się rozpuści.Podajemy jeszcze ciepłe (chociaż na zimno też smakują dobrze), posypane świeżym lub
suszonym koperkiem. Smacznego!