Wykonanie
Pyszna, ziemniaczana zapiekanka z
mięsem mielonym. Jak dla mnie smakuje wprost idealnie :) Gdyby nie jej kaloryczność, mogłabym jeść codziennie :)
Potrzebujemy:1,5 kg
ziemniaków3 łyżki
śmietany 12%20 dag
sera żółtegomozzarellę0,5 kg
mięsa mielonego1 puszka
pomidorów krojonych1 łyżeczka
słodkiej paprykisól,
pieprz1 łyżka
masła1 mała
cebula2
marchewkiZiemniaki obieramy, wkładamy do garnka z
wodą i kroimy w 0,5 cm plasterki.
Wodę z garnka wymieniamy na nową.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do zagotowania, a następnie jeszcze 5 minut. Odcedzamy.Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy
masło, smażymy pokrojoną w kosteczkę
cebulkę, dodajemy
mięso, przyprawiamy
papryką,
solą i
pieprzem. Smażymy do lekkiego zarumienienia.Dodajemy
marchewkę pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażamy, dodajemy
pomidory krojone i smażymy 7-8 minut co chwilę mieszając.W miseczce mieszamy
starty ser żółty ze
śmietaną.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem. Na dół wykładamy połowę
ziemniaków (jeden przy drugim), na to układamy
połowę mięsa i smarujemy połową
sera ze
śmietaną. Ponownie układamy
ziemniaki,
mięso,
śmietanę z
serem i na wierzch kładziemy plasterki
mozzarelli.Pieczemy w 190 C przez 25 minut.Gotowe, smacznego!