Wykonanie
Placki ziemniaczane można podać na kilka różnych sposobów. Fanatycy
mięsa nie zjedzą placków z
cukrem, dlatego dziś kolejna propozycja podania ich w wersji wytrawnej.
Składniki na
mięso:- 250 g
mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,- 1
cebula,- 2
marchewki,- 1/2 puszki
pomidorów,- 1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego,-
sól,
pieprz,
słodka papryka,- parę plastrów
sera żółtego (tyle, ile placków).Sposób wykonania:
Mięso mielone dodatkowo mielimy, by pozbyć się wszelkich grudek. Na głębokiej patelni podsmażamy
cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy
mięso i pokrojoną w kostkę
marchew. Po 5 minutach dodajemy
pomidory i
koncentrat pomidorowy. Wsypujemy
przyprawy i dusimy do momentu zgęstnienia sosu i jego odparowania.Placki ziemniaczane przygotowujemy wg TEGO przepisu.Gdy każdy placek jest już prawie gotowy, w ostatniej minucie smażenia, nakładamy na niego porcję
mięsa, rozkładamy równomiernie i przykrywamy plastrem
żółtego sera. Patelnię przykrywamy, by
ser się roztopił.Smacznego!