ßßß Cookit - przepis na Łopatka pod warzywami.

Łopatka pod warzywami.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
0.5 kg łopatki
4 marchewki
0.5 kg ziemniaków
1 por
2 cebule
50 g masła
sól, pieprz
papryka słodka
30 g ser żółty
Łopatkę pokroić w cienkie plastry, obsypać przyprawami.
Marchewkę pokroić w krążki, ziemniaki w plastry, pora i cebulę w cienkie piórka.
Na spód naczynia żaroodpornego zetrzeć na wiórki margarynę, na to ułożyć łopatkę, następnie marchewkę, pora, ziemniaki, drugą warstwę łopatki, cebulę, marchewkę, wiórki margaryny, ziemniaki.
Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na godzinę w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie zdjąć folię, posypać startym żółtym serem i piec jeszcze 20 minut w temperaturze 120 stopni.
Źródło:http://codobregodzis.blogspot.com/2015/01/opatka-pod-warzywami.html