Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Piotr MarciniszynCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)Ciasto świąteczne - składniki:2.5 szkl.
mąki0.5 kostki
margarynyszkl.
cukru3
jaja0.5 słoiczka
mioduszkl.
piwa1 łyżeczka
sody3 łyżki
kakaocynamongałka muszkatołowagoździki i
ziele angielskie -rozgnieść na miazgę
skórka pomarańczowarodzynkiorzechyfigiCiasto świąteczne - sposób przygotowania:
Margarynę rozpuścić, do schłodzonej dodać
cukier i
żółtka to wszystko wyrobić na puszystą masę. Następnie dalej ucierając wlać
miód dodać
mąkę,
sodę,
kakao i powoli wlać
piwo. Ubić
białka i dodać do reszty razem z pozostałymi
przyprawami i
bakaliami. Wysmarować blachę
margaryną i obsypać (polecam
kaszą manną). Piec 45min. w temp. 200 stopni. Ciasto można oblać
polewą czekoladową. Życzę smacznegoMakowiec z polewą
Świąteczny makowiec Ciasto: 30g
drożdży 250ml
mleka 200g
Cukru DIAMANT 500g
mąki 2
jajka (osobno
białka i
żółtka) 80 g
masła szczypta
soli 800g masy makowej Polewa: 250g
Cukru do polew DIAMANT 25ml zimnej
wody lub
soku z cytryny Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić z
cukrem DIAMŚwiąteczny sernik z idealną polewą
polskich domach jest tradycyjnym
ciastem świątecznym .
Marka DIAMANT specjalnie na tę okazję przygotowała przepis na świąteczny sernik z
białą czekoladą, na kruchym spodzie, z lśniącą polewą przygotowaną z
Cukrem do polew. Świąteczny sernik Spód 200 g
herbatników czekoladowych 70 g rozpuszczonegoŚwiąteczne standardy
, jak przygotować idealne uszka i pierogi z
kapustą i
grzybami W dawnych czasach piernik, ze względu na zawartość drogocennych przypraw, był oznaką luksusu. Pewnie z tego powodu stał się
ciastem świątecznym . Jeśli chcesz, po upieczeniu i wystudzeniu, możesz go przeciąć i posmarować
dżemem czy