Wykonanie
Home / Ciasta i
ciasteczka / domowe wypieki / piernik domowy / piernik tradycyjny / placek domowy / placek na święta / placki / świąteczne wypieki / PiernikPiernikZ racji zbliżających się świąt chciałabym podzielić się z
Wami przepisem mojej mamy na piernik. Cóż
mogę powiedzieć, zawsze się udaje i jest bardzo smaczny:) W tym roku niestety nie zdarzyłam zrobić zdjęcia, wsparłam się więc zdjęciem ze strony http://styl.fm/newsy/114977.piernik-ucieranySkładniki:2
jajka, 1 szklanka
cukru, 2 szklanki
mąki, 2 duże łyżeczki
dżemu śliwkowego (powideł), 1 łyżka
cynamonu, 1,5 łyżeczki
sody, 1 szklanka
mleka, kostka
margaryny,
bakalie(
orzechy,
rodzynki), 3 łyżki
miodu, 2 łyżki
kakaoPrzygotowanie:1. Rozpuszczamy
margarynę, studzimy ją.2. Ubijamy pianę z
białek na sztywno z dwoma łyżkami
cukru.3.
Zółtka ucieramy z
cukrem, dodajemy rozpuszczone
masło. Dodawać na przemian
mąkę z
mlekiem, kolejno dodajemy powidła,
bakalie,
miód kakao i
sodę.4. Na sam koniec dodajemy pianę z
białek delikatnie mieszając.5. Wstawiamy do ciepłego piekarnika. Pieczemy ok 40min. max. 1h. Należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe;)
Zdjęcie ze str. http://styl.fm/newsy/114977.piernik-ucieranyAbout Antolka Jakuszkowa