Święta kojarzą mi się z piernikiem, przyprawami korzennymi i miodem :) Dziś piernik ale troszkę w innym wydaniu - z kakao i powidłami. Zapraszam do spróbowania- 200g margaryny - stopionej- 200g cukru- 4 szklanki mąki- 5 jajek- 1 słoik kwaśnych powideł ( u mnie śliwkowe) ( 220g)- cukier wanilinowy lub łyżeczka pasty waniliowej- 2 szklanki mleka- 2 łyżeczki cynamonu- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 2 łyżki ciemnego kakao- 2 łyżeczki przyprawy do piernika- ew. rodzynki, orzechy lub inne bakalieJajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie stale ubijając dodajemy na przemiennie mąkę i mleko.Stopniowo dodajemy tluszcz. Ciasto mieszamy dodajemy przyprawy, kakao i sodę. Na koniec dodajemy powidła i ew. bakalie.Ciasto wlewamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra dół ) i pieczemy ok. 50 min.Po ostudzeniu dowolnie dekorujemy - U mnie masa z białej czekolady i lukru:Lub z mlecznej czekolady i płatków migdałowych:Ciasto jest bardzo wilgotne - zapewniam Was , że to nie zakalec;)