Wykonanie
Ostatni wpis w akcji " Gotujemy po polsku " której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl . Dziś piernik...Obowiązkowa pozycja świąteczna. Przyznam że nigdy nie byłam fanką pierników. Jakoś nie przepadam za suchymi ciastami, ani za tymi przełożonymi
dżemem. Zdanie o piernikach zmieniła po TEJ krajance z marcepanem oraz po spróbowaniu u mojej cioci piernika z przepisu poniżej. Jest tak świetnie wilgotny, lekko
czekoladowy i łatwy w wykonaniu, że musicie koniecznie spróbować! Blacha znika w mgnieniu oka. Pychota.Piernik Teresy2 szklanki
mąki1 kostka
margaryny2 szklanki
cukru (lepiej niepełne)5 jaj2 łyżki
kakao (ciemne, niesłodzone)1 szklanka powideł (dałam słoik ok. 300g)1 łyżeczka
sody0,5 szklanki
mleka1 paczka
przyprawy do piernikówew.
bakalie, np.
rodzynkiStopić
margarynę. Wymieszać suche składniki, następnie dodać
jajka,
margarynę i zmiksować. Dodać
mleko, zmiksować. Dodać powidła, zmiksować. Wsypać ewentualnie
bakalie. Piec w piekarniku ok 50 minut (lub do suchego patyczka) w temperaturze 180°C(gdyby wierzch się zaczął przypalać można piec prze jakiś czas tylko od
spodu lub przykryć papierem
śniadaniowym). Po ostudzeniu polać polewą lub stopioną
czekoladą.