ßßß Cookit - przepis na Piernik z czekoladową nutą. Cudownie wilgotny.

Piernik z czekoladową nutą. Cudownie wilgotny.

nazwa

Wykonanie

Ostatni wpis w akcji " Gotujemy po polsku " której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl . Dziś piernik...Obowiązkowa pozycja świąteczna. Przyznam że nigdy nie byłam fanką pierników. Jakoś nie przepadam za suchymi ciastami, ani za tymi przełożonymi dżemem. Zdanie o piernikach zmieniła po TEJ krajance z marcepanem oraz po spróbowaniu u mojej cioci piernika z przepisu poniżej. Jest tak świetnie wilgotny, lekko czekoladowy i łatwy w wykonaniu, że musicie koniecznie spróbować! Blacha znika w mgnieniu oka. Pychota.
Piernik Teresy
2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 szklanki cukru (lepiej niepełne)
5 jaj
2 łyżki kakao (ciemne, niesłodzone)
1 szklanka powideł (dałam słoik ok. 300g)
1 łyżeczka sody
0,5 szklanki mleka
1 paczka przyprawy do pierników
ew. bakalie, np. rodzynki
Stopić margarynę. Wymieszać suche składniki, następnie dodać jajka, margarynę i zmiksować. Dodać mleko, zmiksować. Dodać powidła, zmiksować. Wsypać ewentualnie bakalie. Piec w piekarniku ok 50 minut (lub do suchego patyczka) w temperaturze 180°C(gdyby wierzch się zaczął przypalać można piec prze jakiś czas tylko od spodu lub przykryć papierem śniadaniowym). Po ostudzeniu polać polewą lub stopioną czekoladą.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/11/Murzynek-z-czekoladowa-nuta-Cudownie-wilgotny.html