Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
miód 500 gramów
mąka 5,55,5 szklanek
mleko 1 szklanek
margaryna 0,5 kostek
jajka 4 sztuk
cukier 2 szklanek
olej 4 łyżek stołowych
śmietana 3 łyżek stołowych
pieprz 0,5 łyżek deserowych
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
ziele angielskie 0,5 łyżek deserowych
goździki mielone 0,5 łyżek deserowych
soda oczyszczona 1 łyżek deserowychfogi 2 łyżek stołowych
orzechy 2 łyżek stołowych
rodzynki 2 łyżek stołowych
lukier 1 sztukWykonanie:Rozpuszczony
miód ostudzić.
Mleko zagotować.
Miękką margarynę utrzeć z
cukrem, dodać
jajka oraz
olej i utrzeć na gładką masę. Ucierając, dodawać płynny
miód. Wsypać
mąkę wymieszaną z
sodą oraz
śmietanę i wlać
mleko. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Na koniec wsypać
przyprawy i wymieszać z posiekanymi
bakaliami. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. piec ok. 60 minut w 170 stopniach. zimny piernik polać lukrem i dowolnie ozdobić.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: