ßßß Cookit - przepis na Piernik z bakaliami

Piernik z bakaliami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
miód 500 gramów
mąka 5,55,5 szklanek
mleko 1 szklanek
margaryna 0,5 kostek
jajka 4 sztuk
cukier 2 szklanek
olej 4 łyżek stołowych
śmietana 3 łyżek stołowych
pieprz 0,5 łyżek deserowych
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
ziele angielskie 0,5 łyżek deserowych
goździki mielone 0,5 łyżek deserowych
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
fogi 2 łyżek stołowych
orzechy 2 łyżek stołowych
rodzynki 2 łyżek stołowych
lukier 1 sztuk
Wykonanie:
Rozpuszczony miód ostudzić. Mleko zagotować. Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka oraz olej i utrzeć na gładką masę. Ucierając, dodawać płynny miód. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą oraz śmietanę i wlać mleko. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Na koniec wsypać przyprawy i wymieszać z posiekanymi bakaliami. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. piec ok. 60 minut w 170 stopniach. zimny piernik polać lukrem i dowolnie ozdobić.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11337/Piernik-z-bakaliami