Wykonanie
Tradycyjny przepis na pierniczki świąteczne. Mogą być słodką ozdobą choinki albo też oryginalnym prezentem. Ciasto piernikowe ma tą szczególną właściwość, że przez kilka dni po upieczeniu pozostaje twarde ale z czasem robi się kruche. Można je przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można przygotować je w wersji bez
mlecznej i zamiast
masła użyć
margaryny roślinnej.
Składniki:2 szklanki
mąkijajkopół szklanki
cukrułyżka
margaryny lub
masła2 łyżki
miodułyżeczka
sody oczyszczonejpół łyżeczki przypraw w proszku:
cynamon,
goździki,
pieprzdo ozdobienia:
jajko,
lukier (cukier+sok z
cytryny),
Mąkę należy przesiać do miski, dodać
cukier,
sodę i
przyprawy. Wymieszać i dodawać mokre składniki: płynny
miód,
masło i
jajko. Wyrabiamy szybciutko ciasto. Jeśli zajmie nam to zbyt dużo czasu i ciasto
zrobi się zbyt ciepłe, papkowate trzeba je na na jakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek
olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym
jajkiem i wykrawamy foremkami kształty dzwoneczków, gwiazdek lub aniołków. Pamiętamy o zrobieniu dziurek na zawieszki. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy
cukier w podgrzanym
soku z cytryny i lukrujemy
ciastka. Dodatkowo możemy ozdobić
ciastka. Dekoracje robimy gęstym i ciepłym lukrem; najłatwiej przełożyć go w tubkę z cienką końcówką, którą narysujemy szczegóły aniołków.
Z tego przepisu robiłam jakiś czas temu pierniczki przed Zaduszkami.