Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was troszkę nietypową, ale słodką inspirację. Piernikowy świecznik. Oczywiście z tego przepisu możecie też zrobić pierniczki do chrupania, ale są twarde. Świecznik prezentuje się bardzo ładnie, daj wam
pole manewru jeśli chodzi o dekorację i pięknie pachnie.
18 dkg
mąki8 dkg
cukru2
jajka2 łyżki
masła2 łyżki
przyprawy do piernika1 łyżka
sody oczyszczonej4 dkg
miodulukier15 dkg
cukru pudrusok z jednej
cytrynyZ
maki cukru,
przyprawy ,
sody , miękkiego
masła miodu jednego
jajka zagnieść elastyczne ciasto. Uformuj w kulę,
owiń folią i staw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.Po tym czasie rozwałkuj ciasto na płat ok 3mm grubości.Wytnij prostokąt będący podstawą świecznika, a następnie gwiazdki duże i trzy troszkę mniejsze. Piecz przez 20 min w temperaturze 175 st. Po upieczeniu jeszcze gorące pierniki posmaruj roztrzepanym
jajkiem i wstaw na 30 minut do gorącego (ale wyłączonego) piekarnika. Kiedy ostygną możesz już składać swój świecznik, sklejając poszczególne części lukrem.