Wykonanie
(pachnące, chrupiące, przepyszne)Składniki:(na ok. 130-150 małych pierniczków)- 4 szklanki
mąki pszennej- 2 szklanki
cukru- 6 czubatych łyżek
miodu- 2
jajka- 3 czubate łyżki
masła- 2 łyżeczki
sody- opakowanie
przyprawy do piernika- lub 3-5 łyżek utłuczonych samodzielnie przypraw (
goździki,
cynamon,
pieprz)Sposób przygotowania:1.
Mąkę wsypujemy do dużej miski.
Miód rozpuszczamy w mikrofali i ciepły, wlewamy do
mąki. Bierzemy łyżkę i mieszamy
miód z
mąką. Następnie dodajemy
cukier,
sodę,
przyprawy,
masło i 2
jajka.2.Myjemy rączki i bierzemy się za wyrobienie ciasta. Trochę musimy się namęczyć. Masa będzie gotowa dopiero wtedy kiedy nie będzie przylepiała się do palców i będzie gładka. Jak już długo się męczymy a masa będzie za mokra, dosypujemy trochę
mąki , a gdy za sucha, dodajemy jedno
jajko lub łyżkę
masła.3.Gotowe ciasto odkładamy na bok pod ściereczką. Przygotowujemy stolnice lub blat i podsypujemy małą ilością
mąki. Piekarnik nastawiamy na 170C. Oraz przygotowujemy dwie blaszki i kładziemy na nie papier do pieczenia.
4.Odrywamy trochę ciasta, formujemy kulkę i rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 4-5 mm.Bierzemy foremki (gwizdki, choinki, co tylko masz w domu) i "wycinamy" pierniczki. Kładziemy na blachę w małej odległości od siebie z 20 uformowanych pierniczków i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Po 8-10 minutach wyjmujemy blachę i gorące pierniczki wykładamy na talerz. I tak ciągle, do wyczerpania się ciasta.
I to tyle ;) Teraz możemy usiąść na kanapie przy choince izajadać przepyszne chrupiące, pierniczki.
A do posłuchania zaproponuje dziś piosenkę wspaniałego zespołu "FOALS":(z początku może niektórych zniechęcać, ale później się rozkręca co sprawia,że piosenka jest naprawdę fenomenalna)PozdrawiamMichał ;)