Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na pierniczki. Co zrobić, aby upiec najlepsze na świecie pierniczki? Już zdradzam ten sekret. Po połączeniu wszystkich składników i zagnieceniu ciasta należy zawołać wszystkich do kuchni. Ich wykrojenie powinno być zabawą dla całej rodziny. Gdy pierniczki ostygną, możemy je udekorować. Ale przy dekorowaniu również powinna brać udział cała rodzina. I wówczas takie pierniczki mają moc i najlepszy smak :)
Składniki (3 blaszki pierniczków):75 g
masła150 g
cukru130 g
miodu naturalnego420 g
mąki pszennej1 czubata łyżeczka
cynamonu2 czubate łyżeczki
przyprawy do piernika1/2 łyżeczki
sody2
jajkaWykonanie:Do rondelka wkładamy
masło,
cukier oraz
miód. Podgrzewamy do czasu, aż
miód i
masło się roztopią i całość mieszamy.
Cukier nie musi się roztopić. Masę odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę,
cynamon,
przyprawę do piernika i
sodę wsypujemy do miski. Dodajemy ostudzony
miód i
jajka. Całość zagniatamy. Ciasto powinno przestać kleić się do rąk. Jeśli tak nie jest, dodajemy odrobinę
mąki.Blat lekko oprószamy
mąką. Ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm i wycinamy pierniczki.Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy
między nimi odstępy około 2-2,5 cm.Pierniczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 11 minut w temperaturze 170 stopni. Ja piekę na środkowej grzałce z termoobiegiem.Pierniczki zaraz po wyjęciu z piekarnika są miękkie. Po ostudzeniu twardnieją. Ostudzone pierniczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku około 4- 5 tygodni. W tym czasie pierniczki zmiękną.Ostudzone pierniczki można udekorować.Smacznego :)Przepis dodaję do akcji kulinarnej: