Wykonanie
Dziś postanowiłam upiec pierniki na Święta. Trzeba im dać dwa tygodnie odpoczynku, aby były kruche. Będą idealne już na Wigilię. Chciałam również zaktualizować dla Was przepis. Poprzedni tez jest w porządku, ale ten jest zdecydowanie lepszy, a wszystko za sprawą karmelu...Składniki na 120 sztuk:-0,5kg
mąki pszennej-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-1łyżeczka
sody-2 łyżki
przyprawy do piernika-1 łyżka
cynamonu-100g
cukru-20g
cukru do przygotowania karmelu-2
jajka-250g
miodu-60g
masłaPrzygotowanie:Robimy karmel z 20g
cukru i paru łyżek
wody. Studzimy. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy, dodajemy pokrojone
masło,
jajka,
miód i karmel. Zagniatamy. Ciasto powinno wyjść miękkie. Gotowy wyrób kroimy na około 5 części. Chłodzimy je w zamrażalce ok 40 minut. Wałkujemy na ok. 0,5 cm i wykrawamy wzory. Pieczemy w 180°C do 15 minut.