ßßß Cookit - przepis na Pierniczki duchy Halloween

Pierniczki duchy Halloween

nazwa

Wykonanie

Pierniczki o zapachu cynamonu i goździków, stylizowane lukrem na duszki z okazji zbliżających się zabaw na Halloween. Ciastka bez proszku do pieczenia i bez mleka (ale jak kto może lub woli to zamiast margaryny używa zwykłego masła). Pierniki można dość długo przechowywać dzięki temu, że zaraz po upieczeniu robią się twarde.Wraz z upływem czasu miękną więc najlepiej schować je do pudełeczka czy puszki. Muszę przyznać, że zanim ozdobiliśmy kilka sztuk to już połowy ciastek nie było. Z tych niezjedzonych możemy się pochwalić kilkoma duchami i dyniami a w planach były jeszcze szkielety i pająki. Zapraszam do smakowitej zabawy.
Składniki:
2 szklanki mąki
jajko
pół szklanki cukru
łyżka margaryny lub masła
2 łyżki miodu
łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki przypraw w proszku: cynamon, goździki, pieprz
do ozdobienia: jajko, lukier (cukier+sok z cytryny),
Mąkę należy przesiać do miski, dodać cukier, sodę i przyprawy. Wymieszać i dodawać mokre składniki: płynny miód, masło i jajko. Wyrabiamy szybciutko ciasto. Jeśli zajmie nam to zbyt dużo czasu i ciasto zrobi się byt ciepłe, papkowate trzeba je na na jakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty duszków. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy cukier w podgrzanym soku z cytryny i lukrujemy ciastka. Dekorację robimy gęstym i ciepłym lukrem; najłatwiej przełożyć go w tubkę z cienką końcówką, którą narysujemy szczegóły duszków.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/10/pierniczki-duchy-halloween.html