Wykonanie
Pierniczki o zapachu
cynamonu i
goździków, stylizowane lukrem na duszki z okazji zbliżających się zabaw na Halloween.
Ciastka bez
proszku do pieczenia i bez
mleka (ale jak kto może lub woli to zamiast
margaryny używa zwykłego
masła). Pierniki można dość długo przechowywać dzięki temu, że zaraz po upieczeniu robią się twarde.Wraz z upływem czasu miękną więc najlepiej schować je do pudełeczka czy puszki. Muszę przyznać, że zanim ozdobiliśmy kilka sztuk to już połowy
ciastek nie było. Z tych niezjedzonych możemy się pochwalić kilkoma duchami i
dyniami a w planach były jeszcze szkielety i pająki. Zapraszam do smakowitej zabawy.
Składniki:2 szklanki
mąkijajkopół szklanki
cukrułyżka
margaryny lub
masła2 łyżki
miodułyżeczka
sody oczyszczonejpół łyżeczki przypraw w proszku:
cynamon,
goździki,
pieprzdo ozdobienia:
jajko,
lukier (cukier+sok z
cytryny),
Mąkę należy przesiać do miski, dodać
cukier,
sodę i
przyprawy. Wymieszać i dodawać mokre składniki: płynny
miód,
masło i
jajko. Wyrabiamy szybciutko ciasto. Jeśli zajmie nam to zbyt dużo czasu i ciasto
zrobi się byt ciepłe, papkowate trzeba je na na jakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek
olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym
jajkiem i wykrawamy foremkami kształty duszków. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy
cukier w podgrzanym
soku z cytryny i lukrujemy
ciastka. Dekorację robimy gęstym i ciepłym lukrem; najłatwiej przełożyć go w tubkę z cienką końcówką, którą narysujemy szczegóły duszków.