Wykonanie
Moje pierwsze tegoroczne pierniczki, pierniczki, które zostały już dawno rozdane i zjedzone. Każdy dzień grudnia smakuje mi słodko-
cynamonowo, w tym roku jest wyjątkowo, tak, jak sobie zaplanowałam. Święty Mikołaj przyniósł mi najsłodsze prezenty, a na dodatek udało mi się nawet zobaczyć jego renifery! Grudzień jest zdecydowanie moim ulubionym miesiącem i kocham w nim wszystko. Może być nawet zimno :-)Na podstawie przepisu z książki "Ciasta domowe" Barbary Bytnerewiczowej★ Pierniczki całuski ★Składniki:1/2 szkl.
miodu1/4 szkl.
cukru, można dać nawet mniej1
jajko1/4 szkl.
śmietany1/2 łyżeczki
sody2 opakowania
przyprawy do piernika1/2 łyżeczki mielonych
goździków2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
kardamonutyle
mąki, ile zabierze płyn+
lukierDo wszystkich składników dodawać po trochu tyle
mąki, żeby powstało ciasto, które będzie się dało rozwałkować. Wykrawać pierniczki i piec je w piekarniku nagrzanym do 180 °C do 15 minut.Pierniczki wychodzą bardzo twarde, więc najlepiej je polukrować i zamknąć w puszce z kawałkami
jabłka na 1-2 dni. Wtedy idealnie zmiękną i nabiorą lekko
owocowego posmaku.