ßßß Cookit - przepis na Pierniczki całuski

Pierniczki całuski

nazwa

Wykonanie

Moje pierwsze tegoroczne pierniczki, pierniczki, które zostały już dawno rozdane i zjedzone. Każdy dzień grudnia smakuje mi słodko-cynamonowo, w tym roku jest wyjątkowo, tak, jak sobie zaplanowałam. Święty Mikołaj przyniósł mi najsłodsze prezenty, a na dodatek udało mi się nawet zobaczyć jego renifery! Grudzień jest zdecydowanie moim ulubionym miesiącem i kocham w nim wszystko. Może być nawet zimno :-)
Na podstawie przepisu z książki "Ciasta domowe" Barbary Bytnerewiczowej
★ Pierniczki całuski ★
Składniki:
1/2 szkl. miodu
1/4 szkl. cukru, można dać nawet mniej
1 jajko
1/4 szkl. śmietany
1/2 łyżeczki sody
2 opakowania przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
tyle mąki, ile zabierze płyn
+ lukier
Do wszystkich składników dodawać po trochu tyle mąki, żeby powstało ciasto, które będzie się dało rozwałkować. Wykrawać pierniczki i piec je w piekarniku nagrzanym do 180 °C do 15 minut.
Pierniczki wychodzą bardzo twarde, więc najlepiej je polukrować i zamknąć w puszce z kawałkami jabłka na 1-2 dni. Wtedy idealnie zmiękną i nabiorą lekko owocowego posmaku.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2012/12/pierniczki-causki.html