ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni

Chleb żytni

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Chleb żytni
Autor Elżbieta Cicha
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
Chleb żytni - składniki:
1 kg mąki luksusowej 1 kg mąki żytniej
3/4 szklanki sezamu
3/4 szklanki siemienia lnianego
1.5 szklanki otrąb pszennych
1.5 płatki owsiane górskie
1.5 szklanki słonecznika łuskanego
1 litr wody przegotowanej ciepłej
1 litr wody gazowanej
rozczyn
3łyżki cukru i 4-5 łyżeczek soli (to wszystko rozpuścić w 1/2 szklanki wody)
Chleb żytni - sposób przygotowania:
Wszystko wymieszać, trochę wyrobić, wyłożyć na blaszkę, piec po upływie 8 godzin. Gdy wstawiamy do piekarnika powinno być wyrośnięte na blasze.
Blog tygodnia: Na kruchym spodzie
od końca. Nie wiedziałam, że chleby żytnie na zakwasie to te najtrudniejsze. Potem dostałam kilka chlebowych książek i wciągnęłam się na całego. Domowe wypiek chleba wpisał się na stałe w nasz plan tygodnia. Pieczemy zwykle dwa razy w tygodniu, na zmianę. I nadal zachwycamy się każdym bochenkiem, bo
Wyjątkowe przepisy na dania z chlebem - Grzegorz Łapanowski poleca
smaki przegryzły się. Przed podaniem chleb żytni razowy na zakwasie kroimy na kromki. Grillujemy go na patelni lub w piekarniku do rumianego koloru i orzechowego aromatu. Na tak przygotowaną grzankę wykładamy śledzia w sosie. Możemy ją po wierzchu polać olejem rydzowym. GERLACH
Scanwiches, czyli kanapki na skanerze
Kanapka Reuben 1. Pastrami 2. Ser szwajcarski 3. Kapusta kiszona 4. Sos "Tysiąc Wysp" 5. Chleb żytni Kanapka z papryką i jajkiem 1. Miękka papryka 2. Jajecznica 3. Cebula 4. Ciabatta Kanapka Elvis 1. Bekon 2. Banany 3. Masło orzechowe 4. Miód 6. Opiekany biały chleb Kanapka Bánh mì
Żytni spod aniołów
małych wytwórni, a także najlepszy chleb żytni , za którym przepada moja rodzina. A gdy nie zdążę zjeść w domu śniadania, ratuję się kanapkami, które pan Jacek sprzedaje w dużym wyborze. W kameralnym sklepiku przy Starowiślnej, prowadzonym przez miłego Włocha, zaopatruję się we wszystko, co potrzebne do
10 zdrowych zmian
trudno jednak zmusić się do tej zmiany - wiele osób skarży się, że żytnie pieczywo jest kwaśne, twarde i odbiera całą przyjemność z jedzenia kanapek. Ratunkiem może być pieczywo orkiszowe - nieco droższe, ale zupełnie inne w smaku. Pamiętajmy też, że wiele pozornie zdrowych chlebów żytnich , to w
Co zrobić z resztek po Wielkanocy?
Pasta jajeczna to doskonały sposób na pozbycie się jajek na twardo. Możesz do niej wrzucić także inne poświąteczne resztki: rzodkiewki, szczypiorek, rzeżuchę, chrzan czy pokrojoną w kostkę wędlinę. Kanapka z pastą jajeczną i rzodkiewkami 8 kromek chleba żytniego na zakwasie Pasta: 4 jajka 4-5
O, kurka!
szczypiorku, 4 plastry oscypka, chleb żytni Oczyszczone grzyby wkładamy do rondla, zalewamy litrem oliwy, dodajemy obrane, niepokrojone ząbki czosnku i jedną, obraną, niepokrojoną szalotkę. Podgrzewamy prawie do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy powolutku przez 30 minut i odstawiamy. Po
Kanapki bez mięsa - nie znudzą ci się!
Typowo wiosenne smaki - jajko gotowane na twardo i rzodkiewka. Do kanapek przygotuj zestaw warzyw - pomidorki koktajlowe, plasterki ogórka, szczypiorek... 8 kromek chleba żytniego na zakwasie pasta: 4 jajka 4-5 rzodkiewek 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy typu Dijon 1/2 pęczka szczypiorku
Więcej o Chleb żytni
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-17821132/chleb zytni/p