ßßß Cookit - przepis na Chleb wieloziarnisty ze słoika

Chleb wieloziarnisty ze słoika

nazwa

Wykonanie

Były już ciastka ze słoika, czas na chleb. Przepis przywiozłam z warsztatów z Anną Marią. Już zdobył popularność - piekła siostra, piekła koleżanka z pracy... A to dopiero początek jego oszałamiającej, jak sądzę, kariery ;)
Składniki:
1/2 kg mąki krupczatki
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki łuskanego słoneczenika
1/2 szkl. otrąb pszennych
1,5 łyżki sezamu
1 łyżka pestek dyni
3/4 łyżki soli
2 łyżki cukru
7 g drożdży instant
1/2 litra wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki z wyjątkiem drożdży instant i wody ułożyć warstwami w słoiku i obdarować kogoś bliskiemu naszemu sercu lub po prostu postawić na półce i cieszyć nim oczęta :)
Wszystkie składniki wymieszaj, połącz z suchymi drożdżami i zalej ciepłą wodą. Wyrób ciasto - powinno być luźne. Nakryj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Ponownie je wyrób i przełóż do wysmarowanej i wysypanej otrębami formy do pieczenia. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 st. i piecz około 50 minut.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/01/chleb-wieloziarnisty-ze-soika.html