Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Kinga Paruzel

fot. Kinga ParuzelCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)600 g
suszonych owoców np.:
żurawinaśliwkamorelerodzynkifigidaktyle200 g mielonych
migdałów100 g
orzechów np. włoskich laskowych3
jajka3 łyżki
oleju1
cytryna1
pomarańcza1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soli1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejSkładniki na
lukier:1 szklanka
cukru pudru1-2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka ciepłej
wody (opcjonalnie)Keks świąteczny - sposób przygotowania: Wszystkie
suszone owoce wymieszać ze sobą i zalać
sokiem wyciśniętym z 1
pomarańczy oraz ekstraktem
waniliowym. Odstawić na 10 minut. Zmielone
migdały połączyć z
solą,
cynamonem i
gałką muszkatołową.
Jajka roztrzepać dodać do nich skórkę startą z
cytryny. Całość przelać do mieszanki
suszonych owoców i dobrze wymieszać. Przygotować foremkę o średnicy 25 cm wykładając ją papierem dopieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 150 C z funkcją grzania góra-dół. Suche składniki dodać do mokrych i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 60 minut, do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Ciasto ostudzić i udekorować lukrem
cytrynowym Lukier:
Cukier puder przesiać przez sito. Dodać
sok z cytryny i ucierać tak długo aż powstanie gęstą, błyszcząca masa bez grudek. Jeżeli
lukier jest za gęsty należy dodać odrobinę
wody lub
soku z cytryny jeżeli jest za rzadki więcej
cukru pudru. Możliwości: - rodzynkowiec - wystarczy użyć tylko
rodzynek i moczyć je przez noc w 150 ml Metaxy lub soku z
pomarańczy -
mąkę migdałową możemy zastąpić zmielonymi bardzo drobno nasionami łuskanego
słonecznika -
lukier może
mieć różne kolory jeżeli zastąpimy
sok z cytryny np.
sokiem z
buraka - czerwony,
wodą z
mrożonego szpinaku (zielony) lub dodamy do niego
kurkumy (żółty)Fruit
cake - świąteczne smakołyki

Keks świąteczny Składniki: na keks: 100 g
rodzynek 100 g mieszanych
owoców kandyzowanych 100 ml mocnej
herbaty, lub
whisky 3
jajka 100 g
masła 225 g
mąki 150 g
Cukru DIAMANT 2 łyżeczki
proszku do pieczenia na polewę: 250 g
Cukru do polew DIAMANT 25 ml
wody Wykonanie:
Rodzynki iŚwięta first minute - co możesz przygotować wcześniej?

;przegryzą", będą nawet smaczniejsze. Keks świąteczny 600 g
suszonych owoców np.:
żurawina,
śliwka,
morele,
rodzynki,
figi,
daktyle 200 g mielonych
migdałów 100 g
orzechów np. włoskich laskowych 3
jajka 3 łyżki
oleju 1
cytryna 1
pomarańcza 1 łyżeczka
cynamonu szczypta
soli 1 łyżeczka ekstraktuSłodkie 'bestsellery' - najlepsze wypieki na Wigilię i Boże Narodzenie

. Pięknie się prezentuje z dekoracją z gęstego, białego lukru. Keks świąteczny 600 g
suszonych owoców np.:
żurawina,
śliwka,
morele,
rodzynki,
figi,
daktyle 200 g mielonych
migdałów 100 g
orzechów np. włoskich laskowych 3
jajka 3 łyżki
oleju 1
cytryna 1
pomarańcza 1 łyżeczka
cynamonu szczypta
soliPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu