ßßß
Fot. Giedré BarauskienéCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia portugalskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)(na 15-20 bułeczek)400 g słodkich ziemniaków250 g cukru pudru2 łyżki miodu1/2 łyżeczka soli225 g drobno mielonej mąki kukurydzianej50 g mąki pszennej75 g mielonych migdałów2 jajkaskórka otarta z 1/2 pomarańczy i z 1/2 cytryny1 żółtko do smarowania ciastacukier puder do posypaniaBułeczki ze słodkich ziemniaków z miodem - sposób przygotowania: Robimy małe nacięcia na ziemniakach i gotujemy je do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy, a następnie rozgniatamy. Łączymy purée z cukrem i na 5 minut stawiamy na ogniu, stale mieszając, aby się nie przypaliło. Zdejmujemy z palnika i pozwalamy masie przestygnąć. Dodajemy pozostałe składniki do masy ziemniaczanej i jeszcze raz, ciągle mieszając, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i studzimy. Natłuszczamy i oprószamy mąką blachę. Formujemy z ciasta okrągłe, płaskie placuszki, smarujemy je żółtkiem i pieczemy 12-14 minut w 240 st. C na złoty kolor. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Znakomicie smakują z lemon curd!Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu