ßßß
Fot. Łukasz ZandeckiPoziom trudności: średnieRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasteczka marchewkowe - składniki:800 g marchwi + 1 sztuka2 jaja100 g akacjowego miodusól1 pomarańcza150 g słodkiej śmietanki6 ciasteczek migdałowych100 g cukru1 łyżka masłaCiasto:200 g mąki100 g masła1 żółtkook. 1/2 szklanki zimnej wodyCiasteczka marchewkowe - sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Obrane i pokrojone marchewki (oprócz jednej) gotujemy do miękkości i miksujemy. Dodajemy jaja, miód, szczyptę soli, startą skórkę z 1/2 pomarańczy i śmietankę. Dokładnie mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim 8-10 foremek o średnicy 9-10 cm, robimy dziurki widelcem, a następnie posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Na ciasteczka wylewamy marchewkową masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się zrumienią (ok. 30 min). W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy cukier, a gdy zbrązowieje, dodajemy masło. Z pozostałej marchewki i skórki z połowy pomarańczy robimy wiórki, wrzucamy do karmelu i smażymy ok. 30 min, aż płyn odparuje. Niteczkami marchewki i pomarańczy dekorujemy babeczki.Łasuch na diecie - przepisy na zdrowe i nietuczące desery
sobą. Możesz też użyć mniej cukru (lub zastąpić na przykład zdrowszym ksylitolem) - marchewka i tak nada sporo słodyczy. Ciasteczka marchewkowe 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 110 g miękkiego masła 1/3 szklanki brązowego cukruMałe co nieco na nagły głód
ciasta posiekaną w niewielkie kawałeczki tabliczkę gorzkiej czekolady lub polać ciasteczka czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Ciasteczka marchewkowe 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 110 g miękkiego masła 1/3 szklankiPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu