Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor ugotuj.toCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)
Tarta truskawkowa - składniki:Ciasto:200 g
mąki100 g
masła1
jajko80 g
cukruszczypta
soliNadzienie:400 g
truskawek350 ml
mleka4
żółtka75 g
cukru30 g
mąkikilka kropli ekstraktu z
waniliiTarta truskawkowa - sposób przygotowania: Zagotuj
mleko. Wymieszaj dobrze
żółtka i
cukier. Następnie dodaj
mąkę i wymieszaj całość na jednolitą masę. Podczas mieszania stopniowo dodawaj
mleko i uważaj, by nie powstały grudki. Mieszankę podgrzej w garnku i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu gotuj jeszcze na małym ogniu przez 3 minuty. Dodaj kilka kropel ekstraktu z
wanilii i schłodź całość pod przykryciem, a gdy mieszanka będzie już zimna wstaw ją do lodówki. Formę do tarty wyłóż
ciastem i zapiekaj je przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu wystudź. Na ciasto wyłóż mieszankę z
jajek,
mąki,
mleka i
cukru. Na wierzch ułóż przekrojone na pół
truskawki.
Truskawki na start
łączyć z innymi
smakami, pozwólmy je zgrillować i zapiec.
Tarta truskawkowa Ciasto: 200 g
mąki 100 g
masła 1
jajko 80 g
cukru szczypta
soli Nadzienie: 400 g
truskawek 350 ml
mleka 4
żółtka 75 g
cukru 30 g
mąki kilka kropli ekstraktu z
wanilii Zagotuj
mleko. Wymieszaj dobrze
żółtka i
cukier. NastępniePączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu