Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Czas przygotowania: do 60 minutRegion: kuchnia francuskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)25 ml (5 łyżek) tłustego
mleka10 dag
masła15 dag
kaszy manny12 dag
cukru2
jajka2-3 krople esencji waniliowej1 łyżka
mąkikilka dowolnych czerwonych
owoców do ozdobySos:25 ml tłustego
mleka25 ml
śmietanki 36-proc.1 łyżeczka
miodu4
nitki szafranuQuenelles (kluseczki) z
kaszy manny - sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem wymieszaj
mleko,
cukier i pokrojone
masło. Dodaj esencję
waniliową i powoli podgrzewaj, aż
masło się roztopi. Wsyp
mannę i przez 5 minut podgrzewaj, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i ostudź.Do przestudzonej masy wbij
jajka, dobrze wymieszaj.Stolnicę oprósz
mąką. Nabieraj łyżką masę i utocz z niej na stolnicy wałeczki.Zagotuj 3 litry
wody, lekko ją
posól. Wrzuć kluseczki. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyłów je łyżką cedzakową, osącz i przełóż do miseczek. Zabezpiecz przed wystygnięciem.Przygotuj sos. Podgrzej
mleko ze
śmietanką i
miodem. Dorzuć
nitki szafranu. Przykryj i pozostaw na maleńkim ogniu przez 5 minut. Przecedź i wylej gorący sos na quenelles.Przed podaniem możesz ozdobić każdą porcję czerwonymi
owocami.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu