ßßß Cookit - przepis na Quenelles (kluseczki) z kaszy manny

Quenelles (kluseczki) z kaszy manny

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Czas przygotowania: do 60 minut
Region: kuchnia francuska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
25 ml (5 łyżek) tłustego mleka
10 dag masła
15 dag kaszy manny
12 dag cukru
2 jajka
2-3 krople esencji waniliowej
1 łyżka mąki
kilka dowolnych czerwonych owoców do ozdoby
Sos:
25 ml tłustego mleka
25 ml śmietanki 36-proc.
1 łyżeczka miodu
4 nitki szafranu
Quenelles (kluseczki) z kaszy manny - sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem wymieszaj mleko, cukier i pokrojone masło. Dodaj esencję waniliową i powoli podgrzewaj, aż masło się roztopi. Wsyp mannę i przez 5 minut podgrzewaj, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i ostudź.
Do przestudzonej masy wbij jajka, dobrze wymieszaj.
Stolnicę oprósz mąką. Nabieraj łyżką masę i utocz z niej na stolnicy wałeczki.
Zagotuj 3 litry wody, lekko ją posól. Wrzuć kluseczki. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyłów je łyżką cedzakową, osącz i przełóż do miseczek. Zabezpiecz przed wystygnięciem.
Przygotuj sos. Podgrzej mleko ze śmietanką i miodem. Dorzuć nitki szafranu. Przykryj i pozostaw na maleńkim ogniu przez 5 minut. Przecedź i wylej gorący sos na quenelles.
Przed podaniem możesz ozdobić każdą porcję czerwonymi owocami.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/31225054/quenelles kluseczki z kaszy manny/p