ßßß
Fot. Lubomir LipovPoziom trudności: łatweRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Śnieżne kule - składniki:220 g miękkiego masła50 g cukru pudru1 żółtko350 g mąki pszennej120 g mielonych migdałówcukier puder do posypaniaŚnieżne kule - sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, mąkę i migdały, cały czas ucierając. Potem jeszcze chwilę wyrabiamy rękami. Masę owijamy w przezroczystą folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby nieco stężała. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190°C - powinny być lekko zarumienione. Studzimy, układamy na tacy i obficie posypujemy cukrem pudrem. Przekładamy do słoika, przesypując cukrem kolejne warstwy.Świąteczny piernik według blogerów - kreatywnie!
Piernikowe śnieżne kule z kawowym posmakiem - pycha! Autorka Just My Delicious ozdobiła je białymi gwiazdkami, ale można też posypać cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi, ozdobić kolorową posypką... Są bardzo wdzięczne! Bajaderki, czyli Ziemniaczki - Śnieżne Kule 2 jajka 1 szkl. cukru 150 mlChoinka do zjedzenia
potrafi się im oprzeć. Z podanych składników powinno wyjść około 25 ciasteczek. Śnieżne kule 220 g miękkiego masła, 50 g cukru pudru, 1 żółtko, 350 g mąki pszennej, 120 g mielonych migdałów, cukier puder do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, mąkę i migdałyŚwiąteczne słodkości w wersji mini
wiórkami kokosowymi. Bajaderki, czyli Ziemniaczki - Śnieżne Kule 2 jajka 1 szkl. cukru 150 ml zaparzonej kawy 500g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika odrobina przyprawy do kawy i deserów 1/2 szkl. miodu chlust rumu 1/2 czekolady posypka - śnieżynki JajkaPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu