ßßß
Przepis nadesłany na konkurs "Włoski karnawał"Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)(Na ok 60 szt.)Ciasto:250 g mąki pszennej150 g masła120 g cukru pudruKrem:100 g mielonych orzechów włoskich1/2 szklanki mleka150 g masła120 g cukru pudru40 g spirytusuKruche ciasteczka z włoskimi orzechami - sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta: Masło posiekać, dodać makę oraz cukier puder i wyrobić gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto nadaje się do pieczenia w specjalnym do tego urządzeniu - ja posiadam patelnię z wgłebieniami, którą stawia się na gaz. Połówki orzeszków gotowe sa po ok. 7 minutach pieczenia. Przygotowanie kremu: Zmielone orzechy zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać masę orzechową oraz spirytus. Wszystko dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masą wypełniać połówki orzechów i składać po dwie razem. Odstawić orzeszki do lodówki, aby masa zgęstniała, a ciesteczkowy orzech zmiękł. Najlepiej smakują na następny dzien, wraz z kawą.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu