ßßß
Przepis nadesłany na konkurs "Włoski karnawał"Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Składniki na ciasto:1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej0.5 kostko margaryny5 jaj /M/1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki cukru pudru do posypaniaSkładniki na masę:0.5 litra mleka2 budynie wanilinowe bez cukru0.5 szklanki cukru1 mały cukier wanilinowy /16g/200 gram masłaMini ptysie z masą karpatkową - sposób przygotowania: Z mleka,cukrów i budyniów w proszku gotuję gęsty budyń. Studzimy i zimny miksuję z masłem na gładka masę. W garnku rozpuszczam margaryne z wodą wsypuje makę i dobrze mieszam drewnianą łyżką. Wszytko studzę i dodaję stopniowo po 1 jajku, cały czas mieszając. Na końcu dodaję proszek do pieczenia. Za pomocą szprycy cukierniczej wyciskam małe ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w tem 200 stopni przez 20 min i czekam aż przestygną. Przecinam na pół i napełniam szprycą kremem. Układam na talerz i delikatnie oprószam cukrem pudrem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu