Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne skarby -
bakalie w roli głównej"

Zdjęcie nadesłane na konkursCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)5
jajek (
białka oddzielone od
żółtek)190 g drobnego
cukru do wypieków (można dodać więcej)250 g
mąki1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soliłącznie 200 g różnych
bakalii (
rodzynki ;
śliwki ;
morele ;
żurawina ;
skórka pomarańczowa;
orzechy ;
suszone figi ;
daktyle ;
wiśnie itp.)Szybki keks
biszkoptowy - sposób przygotowania: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ze szczyptą
soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodaj
cukier, nie przerywając ubijania. Dodaj również
sok z cytryny. Następnie dodaj
żółtka i ubijaj do połączenia z
białkami. Kolejno dodaj przesianą
mąkę i ekstrakt z
wanilii. Tym razem użyj szpatułki do łączenia składników. Mieszaj delikatnie, aby piana nie opadła. Na końcu partiami dodaj obtoczone w
mące bakalie (możesz je wcześniej namoczyć np. w
rumie) i za pomocą szpatułki połącz je z
ciastem. Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą formy keksówki o długości mniej więcej 25 cm. Delikatnie wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180?C przez około 60 minut, do tak zwanego ?suchego patyczka?. Wyjmij i wystudź na kratce. Przed podaniem możesz oprószyć
cukrem pudrem, polukrować lub polać
czekoladą. Przepis pochodzi z bloga: www.MagielKuchenny.plPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu