Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Małgorzata Dacko-Tomańska

Fot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: trudneRegion: kuchnia amerykańska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pieczone Alaski - składniki:Na
biszkopt :120 g
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
jajka6
żółtek100 g
cukru4 łyżeczki
cukru waniliowego6 kulek
lodów cytrynowych (albo innych ulubionych)skórka otarta z 1
cytrynyNa
bezę:6
białek1 łyżeczka
soku z cytryny170 g
cukruPieczone Alaski - sposób przygotowania: Dużą blaszkę (ok. 25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 160oC. Przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia.
Jajka i
żółtka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym mikserem na białą, bardzo puszystą masę. Delikatnie dodajemy
mąkę do
jajek. Wlewamy masę do blachy i pieczemy 15 min. Przed wyjęciem ciasta wbijamy w nie patyczek i sprawdzamy, czy jest suchy. Studzimy ciasto i wycinamy z niego (wycinaczem do
ciastek albo szklanką) 6 kółek o średnicy ok. 8 cm. Na każde kółko nakładamy kulkę
lodów i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Rozgrzewamy grill piekarnika do maksymalnej temperatury. Ubijamy
białka w czystej metalowej misce wysmarowanej
sokiem z cytryny. Kiedy
białka będą gęste i białe dodajemy po jednej łyżce
cukier. Masa bezowa ma być sztywna i błyszcząca. Wyjmujemy kółka ciasta z
lodami z zamrażarki i układamy na papierze na blasze. Bardzo dokładnie pokrywamy ciasto i
lody bezą, aby całość wyglądała jak ośnieżona góra. Wsuwamy blachę na 2 min do piekarnika (20 cm poniżej górnej grzałki). Podajemy natychmiast, ozdobione skórką otartą z
cytryny.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu