ßßß
Fot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia szwajcarska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Bezy szwajcarskie - składniki:115 g białek (3-4 białka)225 g drobnego cukru do wypieków (lub zwykłego rozdrobnionego w blenderze)Bezy szwajcarskie - sposób przygotowania: Blachy do pieczenia wykładamy pergaminem. Białka wbijamy do miski i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą (dno nie może dotykać wody). Dodajemy cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Kiedy masa będzie ciepła, zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy najpierw na średnich, a potem na wysokich obrotach miksera przez 10-15 minut, aż piana będzie całkowicie zimna, puszysta i bardzo gęsta. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 150oC. Wykładamy kopczyki masy bezowej na blachy w odległości ok. 3 cm od siebie. Gotowe blachy wstawiamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 110oC. Kiedy bezy wytworzą skorupkę (po ok. 30 min) zmniejszamy temperaturę do 60oC i trzymamy je w piekarniku tak długo, aż będą całkowicie suche (ok. 2-2,5 godziny). Bezy powinny same się odklejać od papieru do pieczenia. Dla pewności możemy je zostawić w wyłączonym piekarniku przez całą noc. Jeśli w którymkolwiek momencie pieczenia bezy zaczną brązowieć, powinniśmy zmniejszyć temperaturę.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu