ßßß
Fot: Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia meksykańskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)3 łyżki tequili (najlepiej reposado lub anejo)3 łyżki soku z limonki2 łyżki cukru1 bardzo słodki ananas (1.5 kg)Pieczony ananas z tequilą - sposób przygotowania: Wymieszaj tequilę z sokiem z limonki i cukrem. Obierz ananasa, pozostawiając pióropusz liści, wytnij oczka. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ułóż ananasa na boku, przekrój go wzdłuż na pół, nie uszkadzając liści. Z każdej połówki wytnij twardy środek, usuń liście dłuższe niż 15 cm. Połówki ułóż w formie do pieczenia (płaską stroną do dołu). Nakłuj widelcem, polej sosem z tequili, przykryj pergaminem. Piecz 50 minut na środkowym poziomie piekarnika. Co 10 minut smaruj sosem i wypływającym sokiem, aż ananas będzie miękki i pokryje się warstewką karmelu. Każdą połówkę przekrój jeszcze raz na połowę.podać z waniliowymi lub czekoladowymi lodami. Zobacz przepis na: Pieczony ananas z tequilą Kawowo-śmietankowa stefankaOwoce prosto z pieca
. Pieczony ananas z tequilą 3 łyżki tequili (najlepiej reposado lub anejo) 3 łyżki soku z limonki 2 łyżki cukru 1 bardzo słodki ananas (1,5 kg) Wymieszaj tequilę z sokiem z limonki i cukrem. Obierz ananasa, pozostawiając pióropusz liści, wytnij "oczka". Rozgrzej piekarnik do 200°C. UłóżPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu