ßßß
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)- ok. 1 kg malin- ok. 1 kg jeżyn- ok. 10 łyżek cukru kryształuSos malinowo jeżynowy do deserów - sposób przygotowania: Maliny i jeżyny oczyszczamy z ogonków i myjemy.Następnie umieszczamy w garnku i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, tak długo, aż owoce się zupełnie rozgotują (nie zapominamy o mieszaniu).Całość odstawiamy z ognia i czekamy, aż nieco ostygnie.Przestudzone owoce, przecieramy na sitku o drobnych oczkach, tak długo, aż w sitku pozostaną nam same pestki.Do przetartej masy dodajemy ok. 6-8 łyżek cukru (ilość cukru zależy od naszych upodobań).Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać zbyt dużej ilości cukru, gdyż wtedy zamiast sosu, zrobi się dżem.Powstałą masę, umieszczamy na gazie i podgrzewamy tak długo, aż sos się zagotuje (nie zapominamy o mieszaniu !).Następnie wlewamy do słoiczków i zakręcamy nakrętką.Słoiki z gotową konfiturą, umieszczamy w garnku z letnią wodą i gotujemy 5-10 min.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu