Wykonanie

Lubimy ten keks. Za tą miękkość w środku, za delikatność. Jest inny niż wszystkie. Nie dodajemy do niego tłuszczu ani spulchniaczy - podobnie jak w
biszkopcie rośnie tylko dzięki prawidłowo ubitym
białkom. Niektórzy uważają, że jest suchy.. no cóż, taka natura
biszkoptu.. ;-).Składniki:5
jajek (
białka oddzielone od
żółtek)250 g
mąki pszennej tortowej220 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub kilka kropel ulubionego aromatu200 g
bakalii:
rodzynki,
skórka pomarańczowa,
orzechy,
suszone figi,
daktyle,
wiśnie, itp.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać, odłożyć.W misie miksera ubić
białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać
cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać
sok z cytryny, ubić. Dodać
żółtka (na jeden raz) cały czas ubijając, do połączenia.Dodać przesianą
mąkę,
wanilię i
bakalie. Delikatnie wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną, do połączenia, starając się by piana nie opadła.Formę keksówkę o długości 23 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.Piec około 50 - 65 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.*
Suszone owoce można wieczór wcześniej nasączyć np. w
rumie a przed dodaniem do ciasta oprószyć je
mąką.Smacznego :-).