ßßß Cookit - przepis na Keks biszkoptowy

Keks biszkoptowy

nazwa

Wykonanie

Lubimy ten keks. Za tą miękkość w środku, za delikatność. Jest inny niż wszystkie. Nie dodajemy do niego tłuszczu ani spulchniaczy - podobnie jak w biszkopcie rośnie tylko dzięki prawidłowo ubitym białkom. Niektórzy uważają, że jest suchy.. no cóż, taka natura biszkoptu.. ;-).
Składniki:
5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
250 g mąki pszennej tortowej
220 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel ulubionego aromatu
200 g bakalii: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, suszone figi, daktyle, wiśnie, itp.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, odłożyć.
W misie miksera ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać sok z cytryny, ubić. Dodać żółtka (na jeden raz) cały czas ubijając, do połączenia.
Dodać przesianą mąkę, wanilię i bakalie. Delikatnie wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną, do połączenia, starając się by piana nie opadła.
Formę keksówkę o długości 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec około 50 - 65 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
* Suszone owoce można wieczór wcześniej nasączyć np. w rumie a przed dodaniem do ciasta oprószyć je mąką.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/keks-biszkoptowy