Wykonanie
Przepis na keksa dostałam od mojej drogiej przyjaciółki Krysi. Ciasto okazało się być wybitnie smaczne, pachnące i wilgotne. To zdecydowanie najlepszy keks, jakiego
jadłam.Polecam!
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:4 szklanki
mąki2 szklanki
cukru8
jajek320 gramów
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia10 łyżek
mleka600 gramów
bakalii (różne
orzechy,
rodzynki,
skórka pomarańczowa, itp.)
Wykonanie:1. Rozpuść
masło i pozostaw do ostygnięcia.2. Oddziel
żółtka od
białek.3.
Żółtka utrzyj z
cukrem na gładką i puszystą masę.4. Do utartych
żółtek dodawaj cieniutkim strumieniem
masło. Miksuj.
5. Dodawaj stopniowo
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Mieszaj delikatnie dużą łyżką.
6. Ciasto będzie bardzo gęste, więc dodaj do niego 10 łyżek
mleka.
7. Dodaj
bakalie (nie oprószaj ich
mąką). Wymieszaj.8. Ubij pianę z
białek i bardzo delikatnie wmieszaj ją w ciasto.
9. Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej
mąką dużej keksówki. Ciasto ma sięgać 3/4 wysokości formy.
10. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 50 min. Sprawdzaj czy ciasto jest gotowe wkładając do niego patyczek.Smacznego :)