ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Pyszna babka cytrynowa- najlepsza z kubkiem ciepłego mleka. Gwarantuję, że po zjedzeniu poczujecie się jak w siódmym niebie ;--) Niestety w tej babce czasem lubi pojawiać się zakalec... ale mam nadzieję, że to was nie zniechęci do jej przygotowania, bo naprawdę warto! To mój smak z dzieciństwa :--)
★ Babka cytrynowa ★
Składniki:
1,5 szkl. cukru
5 jajek- białka i żółtka osobno
1 kostka masła/ margaryny
pół szklanki mleka
2,5 szkl. mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka z 1,5 cytryn y
+ skórka pomarańczowa lub rodzynki jeśli lubicie
Cukier, żółtka i masło zmiksować na gładką masę. Dodać do nich skórkę i sok z cytryny. Następnie mąkę, proszek do pieczenia i mleko oraz ponownie zmiksować. Osobno ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2011/11/babka-cytrynowa.html