Wykonanie
Drożdżówka kaszubska - składniki:4 szklanki
mąkipół kostki
masła4
żółtka1
jajko125 ml
mlekapół szklanki
cukru5 dag
rodzynekNa rozczyn:8 g
drożdży1/4 szklanki
mleka2 łyżki
mąki1 łyżka
cukruNa kruszonkę:pół łyżeczki
proszku do pieczeniapół kostki
masłapół szklanki
cukru3/4 szklanki
mąkiDrożdżówka kaszubska - sposób przygotowania: Przygotować rozczyn z
drożdży:
mleko podgrzać w niewielkim rondelku, skruszyć
drożdże, dodać
mąkę oraz
cukier. Wszystkie składniki starannie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Przygotować kruszonkę:
masło roztopić, dodać do niego
proszek do pieczenia, a także
cukier oraz
mąkę. Wszystkie składnik utrzeć, by powstała jednolita masa i odstawić do wyrośnięcia.Przygotować ciasto:
rodzynki przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Nad dużą drewnianą stolnicą przesiać
mąkę, wbić do niej
jajko, dodać
żółtka oraz
cukier,
mleko i dokładnie wymieszać.
Masło rozpuścić i wlać do ciasta, dalej je wyrabiać. Do powstającej masy dodać rozczyn
drożdżowy i także
rodzynki: wszystko starannie wyrobić, aż na powierzchni zaczną powstawać pęcherzyki powietrza. Ciasto nakryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść i przełożyć do formy. Zetrzeć na tarce kruszonkę, posypać nią ciasto i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z