ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka kaszubska

Drożdżówka kaszubska

nazwa

Wykonanie

Drożdżówka kaszubska - składniki:
4 szklanki mąki
pół kostki masła
4 żółtka
1 jajko
125 ml mleka
pół szklanki cukru
5 dag rodzynek
Na rozczyn:
8 g drożdży
1/4 szklanki mleka
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
Na kruszonkę:
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół kostki masła
pół szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
Drożdżówka kaszubska - sposób przygotowania: Przygotować rozczyn z drożdży: mleko podgrzać w niewielkim rondelku, skruszyć drożdże, dodać mąkę oraz cukier. Wszystkie składniki starannie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę: masło roztopić, dodać do niego proszek do pieczenia, a także cukier oraz mąkę. Wszystkie składnik utrzeć, by powstała jednolita masa i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować ciasto: rodzynki przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Nad dużą drewnianą stolnicą przesiać mąkę, wbić do niej jajko, dodać żółtka oraz cukier, mleko i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić i wlać do ciasta, dalej je wyrabiać. Do powstającej masy dodać rozczyn drożdżowy i także rodzynki: wszystko starannie wyrobić, aż na powierzchni zaczną powstawać pęcherzyki powietrza. Ciasto nakryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść i przełożyć do formy. Zetrzeć na tarce kruszonkę, posypać nią ciasto i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19542515/drozdzowka kaszubska/p