ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe Bułeczki z Puddingiem Waniliowym oraz z Jagodami

Drożdżowe Bułeczki z Puddingiem Waniliowym oraz z Jagodami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
50 g świeżych drożdży
500 g mąki tortowej
50 g masła ( roztopione, lekko ciepłe)
250 ml ciepłego mleka
5 łyżek cukru
1 jajko
1 żółtko
Przygotowanie:
Najpierw zrobimy rozczyn. Czyli: rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Składniki mieszamy razem i odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce. Ja rozczyn dałam pod kołdrę na 45 minut. Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, a raczej wyrabiamy ciasto. Gdy zacznie samo odchodzić od dłoni i palców to znaczy, że jest już gotowe do ponownego odstawienia. Ponownie zakrywamy miskę i zakrywamy kołdrą na 1.5 godziny. Ciasto dzielimy na 10 kulek. Lekko ubijamy i formujemy w zasadzie jak na pierogi ( wypełniamy farszem - budyń z jagodami), dokładnie zamykamy. Każdą bułeczkę smarujemy białkiem z jajka.
Umieszczamy na wysmarowanej masłem blaszce obsypanej lekko mąką. Wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika z opcją góra i dół. Pieczemy 25-30 minut.
Smacznego !!!
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2013/07/drozdzowe-bueczki-z-puddingiem.html