Wykonanie
Składniki:50 g świeżych
drożdży500 g
mąki tortowej50 g
masła ( roztopione, lekko ciepłe)250 ml ciepłego
mleka5 łyżek
cukru1
jajko1
żółtkoPrzygotowanie:Najpierw zrobimy rozczyn. Czyli: rozkruszamy
drożdże, dodajemy 1 łyżkę
mąki, 1 łyżkę
cukru i 1/2 szklanki ciepłego
mleka. Składniki mieszamy razem i odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce. Ja rozczyn dałam pod kołdrę na 45 minut. Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, a raczej wyrabiamy ciasto. Gdy zacznie samo odchodzić od dłoni i palców to znaczy, że jest już gotowe do ponownego odstawienia. Ponownie zakrywamy miskę i zakrywamy kołdrą na 1.5 godziny. Ciasto dzielimy na 10 kulek. Lekko ubijamy i formujemy w zasadzie jak na pierogi ( wypełniamy farszem -
budyń z
jagodami), dokładnie zamykamy. Każdą bułeczkę smarujemy
białkiem z
jajka.Umieszczamy na wysmarowanej
masłem blaszce obsypanej lekko
mąką. Wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika z opcją góra i dół. Pieczemy 25-30 minut.
Smacznego !!!