Wykonanie
Gotowanie obiadów w upały jest bardzo męczące, wie to każdy kto ma na "wyżywieniu" Rodzinkę :)Ja tak mam i choć lubię gotowanie, to w upalne dni jest to zajęcie wyczerpujące :(Dlatego z dużą przyjemnością poczęstowałam się
ciastem drożdżowym z
truskawkami jakie upiekła mi moja Córka. Do porannej
herbatki jest super.Przyjęłam to jako zadośćuczynienie za moje codzienne, kulinarne starania jakie czynię dla mojej Rodziny.Ciasto wygląda pysznie, tym bardziej, że dodatkiem są pewnie ostatnie w tym sezonie
truskawki.Składniki :4-5 jaj3 niepełne szklanki
mąki krupczatki
mleko4-5 dag
drożdży10 dag rozpuszczonego
masła5 łyżek
cukruPrzygotowanie:Do metalowej miseczki wsypać
cukier i wbić 2
żółtka i 2 całe
jajkaUstawić tę miseczkę na garnku w którym gotuje się powoli
woda ( na kuchence) i energicznie ubijać ręczną trzepaczką do rozpuszczenia
cukru, aż masa będzie puszysta. Należy uważać, by masa jajeczna się nie zagotowała i w odpowiednim momencie zdjąć miskę na ściereczkęDalej ubijać, dodawać stopniowo
mąkę, wrabiać ją już łyżką drewnianą
Drożdże pokruszyć do garnuszka, wsypać odrobinę
mąki i łyżeczkę
cukru. Dolać letniego !
mleka ( około 150 ml ), zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia -zimową
porą może stać na kaloryferzeGdy
mąkę już połączymy z masa jajeczną, wlać
drożdże ( gdy już podrosną) -wyrobić, aż do połączenia składnikówJeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać letniego
mleka ( nie więcej niż 1/3 szklanki)Na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać mocno drewnianą łyżkąCiasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formyNa wierzchu ułożyć
truskawki, posypać kruszonką, pozostawić w cieple do wyrośnięciaPiec w temp. 180 *C około 40 min.
Ciasto pieczone było w prodiżu w foremce o średnicy 24 cm z kominem.
Przepis na kruszonkę:ok.1/2 kostki miekkiego
masła3/4 szklanki
cukruoko.1 szklanka
mąkiWszystko połączyć i wyrabiać
między palcami tak by powstały kruszki :)Jeśli będziemy nieć nadmiar kruszonki to zawsze możemy ją zamrozić i w razie potrzeby rozmrozić :)