Wykonanie

Keks to dla mnie ciasto królewskie. Świateczne też, jak najbardziej, ale ma coś z wyższych sfer ;-). To pewnie przez to bogactwo
bakalii, którymi jest najeżony. I to, że piekę je tak rzadko, choć nawet nie wiem,
czemu. Bardzo elegancki - i do popołudniowej
herbatki, i do dziecięcego lunchboxu...Składniki na 2 keksy:250 g
masła1 szklanka drobnego
cukru do wypieków5 dużych
jajek (
żółtka i
białka osobno)1 łyżka
proszku do pieczenia (lub 3 płaskie łyżeczki)225 g
mąki pszennej1 łyżka ekstraktu z
wanilii2 łyżki
wódki500 g
bakalii:
rodzynki,
figi,
daktyle, kandyzowane
owoce,
orzechy,
suszona żurawina, itp.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Masło utrzeć z
cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Ciągle ucierając dodawać po 1
żółtku, stopniowo. Dodać
proszek do pieczenia,
mąkę,
wanilię i
wódkę, wymieszać szpatułką.Z
białek ubić sztywną pianę, 1/3 dodać do masy, rozmieszać, by rozluźnić ciasto,
potem delikatnie wmieszać pozostałą pianę i rozdrobnione
bakalie (
bakalie można wcześniej oprószyć
mąką pszenną).Masę wyłożyć do dwóch keksówek wysmarowanych
masłem i oprószonych
mąką pszenną (u mnie rynienkowata forma o wymiarach 30 x 10 cm).Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut (choć autorka podaje 20 minut), ważne, że do tzw. suchego patyczka.Smacznego :-)


Przepis Bajaderki z forum MniamMniam.