ßßß
Przepis na ten sernik dostałam od dobrej koleżanki, Ani. Właśnie w momencie, kiedy myślałam, że już wszystkie najlepsze serniki zostały kiedyś przeze mnie wypróbowane i nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć. I tak upiekłam jeden z najlepszych serników, jaki w życiu jadłam. Przepis jest dla osób, które uwielbiają serniki pieczone, tradycyjne. Jest ciężki, ale nie mocno zbity, idealnie puszysty i kremowy zarazem. Mój Mąż, który kręcił nosem, na kolejny sernik (cytuję "..serniki mi się już chyba przejadły..") nie mógł się od niego oderwać! Upiekę go więc powtórnie na święta.. :-).Składniki:1300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie*450 g drobnego cukru do wypieków10 dużych jajek, białka i żółtka osobno250 g masła4 łyżki mąki pszennej1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)1 szklanka śmietany kremówki (30% lub 36%), schłodzonejziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego - 16 g)ulubione bakalie - rodzynki, sułtanki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, w sumie około 1/2 - 3/4 szklankiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do misy miksera przełożyć masło, utrzeć do lekkości i puszystości. Dodawać porcjami twaróg, dalej ucierając.W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować.Do masy serowej dodać resztę składników: mąkę pszenną, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować, nie za długo, tylko do połączenia się składników.Śmietanę kremówkę /schłodzoną/ ubić. W osobnym naczyniu ubić białka na pianę.Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, ubitą pianę z białek i bakalie.Formę o wymiarach 23 x 35 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę serową, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Udekorować.Przechowywać w lodówce przez 5 - 7 dni. Najlepiej kroi się schłodzony, cienkim, ostym nożem.* sernik piekłam z 1 kg twarogu w blaszce o wymiarach 20 x 30 cm (ilość wszystkich składników zmniejszyłam proporcjonalnie)Ważna uwaga:Sernik z tego przepisu nie opada, wychodzi prosty jak stół!Smacznego :-).