Wykonanie
Przepis na ten sernik dostałam od dobrej koleżanki, Ani. Właśnie w momencie, kiedy myślałam, że już wszystkie najlepsze serniki zostały kiedyś przeze mnie wypróbowane i nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć. I tak upiekłam jeden z najlepszych serników, jaki w życiu
jadłam. Przepis jest dla osób, które uwielbiają serniki pieczone, tradycyjne. Jest ciężki, ale nie mocno zbity, idealnie puszysty i kremowy zarazem. Mój Mąż, który kręcił nosem, na kolejny sernik (cytuję "..serniki mi się już chyba przejadły..") nie mógł się od niego oderwać! Upiekę go więc powtórnie na święta.. :-).Składniki:1300 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie*450 g drobnego
cukru do wypieków10 dużych
jajek,
białka i
żółtka osobno250 g
masła4 łyżki
mąki pszennej1 opakowanie budyniu
śmietankowego (ok. 40 g)1 szklanka
śmietany kremówki (30% lub 36%), schłodzonejziarenka z 2
lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu
waniliowego (można zastąpić 1 opakowaniem
cukru wanilinowego - 16 g)ulubione
bakalie -
rodzynki, sułtanki lub kandyzowana
skórka pomarańczowa, w
sumie około 1/2 - 3/4 szklankiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do misy miksera przełożyć
masło, utrzeć do lekkości i puszystości. Dodawać porcjami
twaróg, dalej ucierając.W osobnym naczyniu utrzeć
żółtka z
cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować.Do masy serowej dodać resztę składników:
mąkę pszenną,
budyń,
wanilię lub
cukier wanilinowy. Zmiksować, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Śmietanę kremówkę /schłodzoną/ ubić. W osobnym naczyniu ubić
białka na pianę.Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, ubitą pianę z
białek i
bakalie.Formę o wymiarach 23 x 35 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę
serową, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Udekorować.Przechowywać w lodówce przez 5 - 7 dni. Najlepiej kroi się schłodzony, cienkim, ostym nożem.* sernik piekłam z 1 kg
twarogu w blaszce o wymiarach 20 x 30 cm (ilość wszystkich składników zmniejszyłam proporcjonalnie)Ważna uwaga:Sernik z tego przepisu nie opada, wychodzi prosty jak stół!Smacznego :-).