ßßß
Dla osób cały czas poszukujących wspaniałych, puszystych serników, które pasują na każdą okazję i smakują wszystkim :-). Na Moich Wypiekach znajdziecie już sernik bardzo puszysty z dodatkiem sporej ilości mleka, sernik z rosą z dodatkiem mleka i oleju (przemianowany na sernik pod kokosową pierzynką z powodów czysto technicznych ;-) oraz sernik wykwintny, który musi skosztować KAŻDY. To moja święta trójca. Dzisiaj dołącza do niej sernik puszysty i delikatny jak chmurka, który jest ulepszoną wersją ich wszystkich. Sernik pieczemy z dodatkiem ubitej piany z białek i ubitej śmietany kremówki, dodatkowo... w kąpieli wodnej. Dzięki temu otrzymujemy tą sufletową lekkość, jaką znaleźć mogliście w serniku japońskim . Sernik jest delikatny, jest piankowy, jest... jak chmurka :-).Składniki na spód:herbatniki typu 'petitki', około 20 sztukFormę o wymiarach 31 x 22 cm i wysokości 6 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciastka, jedno przy drugim, w razie konieczności przycinając do wymiarów formy.Składniki na masę serową:1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie8 jajek, białka i żółtka osobno1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)100 g masła, roztopionego1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g)2 łyżki mąki pszennej250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonejWszystkie składniki (poza śmietaną kremówką) powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić żółtka, drobny cukier do wypieków i cukier wanilinowy. Ucierać, do momentu powstania jasnej, puszystej masy (kogel mogel). Dodawać partiami twaróg, cały czas ucierając. Dodać roztopione masło, proszek budyniowy, mąkę pszenną, zmiksować.W osobnym naczyniu ubić białka do sztywności. W kolejnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę do otrzymania sztywnego kremu. Zarówno ubite białka jak i bitą śmietanę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką.Masę serową przelać na ułożone w formie herbatniki, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 70 minut w kąpieli wodnej*. Wierzch sernika się mocno zarumieni, sernik wyrośnie około 2 cm a podczas studzenia opadnie równo do wyjściowej wysokości. Po upieczeniu wystudzić w stygnącym piekarniku przez około 30 minut, po czym usunąć kąpiel wodną i wstawić ponownie do piekarnika, do wystudzenia.Można przechowywać w lodówce, ale nie ma takiej konieczności.* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, a dzięki ubitym białkom ma piankową, delikatną konsystencję (link do kąpieli wodnej).Smacznego :-).