Wykonanie
Dla osób cały czas poszukujących wspaniałych, puszystych serników, które pasują na każdą okazję i smakują wszystkim :-). Na Moich Wypiekach znajdziecie już sernik bardzo puszysty z dodatkiem sporej ilości
mleka, sernik z rosą z dodatkiem
mleka i
oleju (przemianowany na sernik pod
kokosową pierzynką z powodów czysto technicznych ;-) oraz sernik wykwintny, który musi skosztować KAŻDY. To moja święta trójca. Dzisiaj dołącza do niej sernik puszysty i delikatny jak chmurka, który jest ulepszoną wersją ich wszystkich. Sernik pieczemy z dodatkiem ubitej piany z
białek i ubitej
śmietany kremówki, dodatkowo... w kąpieli
wodnej. Dzięki temu otrzymujemy tą sufletową lekkość, jaką znaleźć mogliście w serniku japońskim . Sernik jest delikatny, jest piankowy, jest... jak chmurka :-).Składniki na spód:
herbatniki typu 'petitki', około 20 sztukFormę o wymiarach 31 x 22 cm i wysokości 6 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć
ciastka, jedno przy drugim, w razie konieczności przycinając do wymiarów formy.Składniki na masę
serową:1 kg
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie8
jajek,
białka i
żółtka osobno1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)100 g
masła, roztopionego1 opakowanie budyniu
waniliowego bez
cukru (40 g)2 łyżki
mąki pszennej250 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonejWszystkie składniki (poza
śmietaną kremówką) powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
żółtka, drobny
cukier do wypieków i
cukier wanilinowy. Ucierać, do momentu powstania jasnej, puszystej masy (kogel
mogel). Dodawać partiami
twaróg, cały czas ucierając. Dodać roztopione
masło, proszek budyniowy,
mąkę pszenną, zmiksować.W osobnym naczyniu ubić
białka do sztywności. W kolejnym naczyniu ubić
śmietanę kremówkę do otrzymania sztywnego kremu. Zarówno ubite
białka jak i
bitą śmietanę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką.Masę
serową przelać na ułożone w formie
herbatniki, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 70 minut w kąpieli
wodnej*. Wierzch sernika się mocno zarumieni, sernik wyrośnie około 2 cm a podczas studzenia opadnie równo do wyjściowej wysokości. Po upieczeniu wystudzić w stygnącym piekarniku przez około 30 minut, po czym usunąć kąpiel
wodną i wstawić ponownie do piekarnika, do wystudzenia.Można przechowywać w lodówce, ale nie ma takiej konieczności.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową. Sernik pieczony jest z parą
wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze
wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, a dzięki ubitym
białkom ma piankową, delikatną konsystencję (link do kąpieli
wodnej).Smacznego :-).