ßßß
Kto w ogóle mógł wpaść na pomysł by nazwać je pierogami? ;-). Nie bacząc na nazwę i tak są pyszne! Do momentu wypróbowania tego przepisu Fettiny, leniwe z baru mlecznego były nie-do-podrobienia (a tak ciężko było dobrać te składniki?). Teraz nie mają już przede mną żadnych tajemnic... Dziękuję, Fetti :-)Składniki (ilość dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwóch średnio najedzonych ;-):200 g twarogu półtłustego lub tłustego1 jajko (osobno żółtko i białko)pół szklanki mąki pszennejpół opakowania cukru wanilinowego (8 g)Twaróg przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem. Dodać żółtko, mąkę, cukier wanilinowy i ubitą pianę z białka. Masa może się lepić, ale im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką pszenną, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać kawałki, wrzucać na lekko posolony wrzątek, gotować chwilę do wypłynięcia.Podawać z roztopionym masłem, posypane grubym cukrem i cynamonem, lub jak lubicie.Smacznego :-).