Wykonanie
Kto w ogóle mógł wpaść na pomysł by nazwać je pierogami? ;-). Nie bacząc na nazwę i tak są pyszne! Do momentu wypróbowania tego przepisu Fettiny, leniwe z baru
mlecznego były nie-do-podrobienia (a tak ciężko było dobrać te składniki?). Teraz nie mają już przede mną żadnych tajemnic... Dziękuję, Fetti :-)Składniki (ilość dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwóch średnio najedzonych ;-):200 g
twarogu półtłustego lub tłustego1
jajko (osobno
żółtko i
białko)pół szklanki
mąki pszennejpół opakowania
cukru wanilinowego (8 g)
Twaróg przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem. Dodać
żółtko,
mąkę,
cukier wanilinowy i ubitą pianę z
białka. Masa może się lepić, ale im mniej
mąki dosypiemy, tym lepiej. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną
mąką pszenną, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać kawałki, wrzucać na lekko posolony wrzątek, gotować chwilę do wypłynięcia.Podawać z roztopionym
masłem, posypane grubym
cukrem i
cynamonem, lub jak lubicie.Smacznego :-).