Wykonanie
Im mniej damy
mąki, tym lepiej. To
ser ma być dominujący.
Białka koniecznie trzeba ubić. Przepis podpatrzony u dorotus . Ja niestety musiałam dodać więcej
mąki (już na stolnicy), bo użyłam bardzo mokrego
twarogu, myślę więc, że lepszy byłby kupowany na wagę, w kawałku. Podawałam polane
masłem i posypane
cukrem. Pierogi te znam też w wersji polanej słodką, gęstą
śmietaną i posypanej
cukrem oraz w wersji polanej roztopionym
masłem ze zrumienioną na patelni
bułką tartą. Smak ze szkolnej stołówki :) Dobry przepis na kluski leniwe, do powtórki.Składniki (ilość dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwóch średnio najedzonych :-):20 dag
twarogu, niezbyt wilgotnego1
jajko (osobno
żółtko i
białko)pół szklanki
mąki pszennejpół opakowania
cukru waniliowego - 8 gWykonanie:
Twaróg przetrzeć przez sito lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać
żółtko,
mąkę,
cukier waniliowy i ubitą pianę z
białka. Masa może się lepić, ale im mniej
mąki dosypiemy, tym lepiej. Masę delikatnie mieszamy (ze względu na ubite
białko). Ciasto wyłożyć na stolnicę/blat wysypany
mąką, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać kawałki, wrzucać na wrzątek, gotować chwilę od wypłynięcia.Wrzątku nie
soliłam (chociaż lekko można),
wody musi być dużo, kilka litrów, nawet na taką ilość klusek, chodzi o swobodę wypływania. Po wyjęciu łyżką cedzakową pierogi ułożyć na sitku na sitku, by odciekła pozostała zbędna
woda.Podawać z roztopionym
masłem, posypane grubym
cukrem, można tez posypać
cynamonem.
***Inne propozycje z kuchni polskiej:Pierogi z
mięsemPyzy
drożdżowe (pampuchy, buchty, parowańce)
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb