Wykonanie
Kto w święta bożonarodzeniowe nie może się obyć bez zapachu i aromatu
cynamonu, powinien poważnie rozważyć tę propozycję ;-). Tylko na Moich Wypiekach -
cynamonowy sernik Zimtsterne! Nazwa wzięła się od gwiazdek świątecznych z których pieczemy
migdałowo -
cynamonowy spód do sernika. Nimi też ozdabiamy sernik, oprószając go
cynamonem. Sam sernik należy do zwartych, lekko mazistych; możecie go upiec z
wanilią lub
aromatem migdałowym, jak lubicie. Bardzo polecam!Spód
migdałowo -
cynamonowy:150 g zmielonych
migdałów50 g
cukru pudru1 duże
białko (40 g)25 g
mąki pszennej1 łyżeczka
cynamonu25 g
masła, roztopionegoW naczyniu wymieszać suche składniki na
ciasteczka:
migdały,
cukier puder,
mąkę,
cynamon. Dodać
białko (nie ubijamy go wcześniej) i zagniatać, aż do uformowania klejącego ciasta (można zmiksować mikserem). Owinąć szczelnie folią spożywczą i umieścić w lodówce na przynajmniej 1 godzinę.Blachę do
ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii (można podsypać
cukrem pudrem). Rozwałkowane ciasto powinno
mieć grubość około 1 cm. Pokroić na kwadraty i ułożyć na blaszce (kształt nie ma znaczenia,
potem i tak będziemy
ciastka kruszyć na spód).Piec w temperaturze 170ºC przez około 15 minut lub do lekko brązowego koloru, zarumienienia się brzegów i wysuszenia
ciastek. W razie potrzeby odwrócić na drugą stronę i podsuszyć. Wyjąć
ciastka z piekarnika i wystudzić.
Ciastka po wystudzeniu zmiksować w malakserze lub blenderze na piasek. Dodać
masło i wymieszać.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać spód
ciasteczkowy, wyrównać i schłodzić do momentu przygotowania masy serowej.Składniki na masę
serową:800 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie250 ml
śmietany kremówki 36%3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3
jajka2
żółtka1 łyżka
skrobi ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej1,5 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub ekstraktu z
migdałówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 70 minut w kąpieli
wodnej*. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Dodatkowo:
cynamon do oprószeniagwiazdki Zimtsterne (kupne lub z domowego przepisu - wystarczy podwoić składniki na spód i z drugiej połowy ciasta upiec gwiazdki)Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy. Oprószyć
cynamonem i udekorować gwiazdkami Zimtsterne.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową. Sernik pieczony jest z parą
wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze
wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję (link do kąpieli
wodnej).Smacznego :-).