ßßß
Fot. Marcin KlabanPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)200 g niesolonego masła4 żółtka200 g cukru200 g mąki4 białka10 wydrylowanych moreliPlacek morelowy z doliny Wachau - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuszczamy masło i starannie mieszamy je z żółtkami oraz cukrem, lekko ubijając na puszystą masę. Dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli i delikatnie łączymy z masą. Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem lub wyścieloną pergaminem. Na wierzchu układamy połówki moreli i pieczemy przez 35-40 min. Podajemy z lodami cytrynowymi i sosem porzeczkowym.Trele-morele
z chlebem ciabatta. Placek morelowy z Doliny Wachau (dla 8-10 osób) 200 g niesolonego masła 4 żółtka 200 g cukru 200 g mąki 4 białka 10 wydrylowanych moreli Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuszczamy masło i starannie mieszamy je z żółtkami oraz cukremPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu