ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)Ciasto:4 żółtka3/4 szklanki cukru2 łyżki mlekakilka kropli esencji migdałowej1/2 szklanki mąki1/4 łyżeczki soli2 białkamasło i mąka do formyWiśnie :20 wiśni z ogonkiem1 białkodrobny cukierMasa śmietankowa:1/2 szklanki zimnej śmietany tortowej (36-proc.)1 łyżka czystej wódki owocowej (najlepiej kirszu)1 łyżeczka cukruCiasteczka migdałowe z wiśniami - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj masłem formę, wyłóż dno pergaminem. Natłuść pergamin, oprósz go mąką. Utrzyj żółtka z 1/2 szklanki cukru, mlekiem i olejkiem, wymieszaj z mąką i solą, połącz z pianą z białek i reszty cukru. Ciastem napełnij formę, wyrównaj wierzch, piecz na środkowym poziomie piekarnika 14-16 minut. Wyjmij i ostudź w formie. Przygotuj wiśnie: lekko ubij białko, kolejno zanurzaj w nim wiśnie, trzymając je za ogonek. Wkładaj owoce do cukru, dokładnie obtaczaj i strząsaj nadmiar cukru. Potrzymaj chwilę, aby białko wyschło. Przygotuj masę: ubij śmietanę z wódką i cukrem. Z ostudzonego ciasta wytnij 20 kółek okrągłą foremką do ciastek. Na każdym umieść porcję kremu, a na wierzchu cukrową wiśnię. Babka z rumemPomysł na ciasteczka z ciasta francuskiegoZupa wiśniowaPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu