ßßß Cookit - przepis na Poduszeczki z brzoskwiniami

Poduszeczki z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor red.
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
2 czubate szklanki mąki tortowej
4 dag drożdży
2 żółtka
2 kopiaste łyżki cukru
cukier waniliowy
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
8 dag masła
2 białka ubite z łyżką wody do posmarowania poduszeczek
brzoskwinie z puszki
cukier puder do posypania poduszeczek
Poduszeczki z brzoskwiniami - sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć, dodać cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól, wymieszać. Wlać mleko i letni tłuszcz, wyrobić jednolite, gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować je na 2 placki grubości 5 mm, pokroić na nieduże kwadraty. Brzoskwinie starannie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę lub wydrążyć z miąższu małe kulki. Na każdym placuszku położyć kawałek owocu, po czym zlepić rogi ciasta, formując poduszeczki. Ułożyć je na wyścielonej pergaminem blasze i odstawić, by wyrosły. Potem posmarować białkiem i piec 35 min w 180°C. Jeszcze ciepłe ciastka posypać cukrem pudrem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/164354940/poduszeczki z brzoskwiniami/p