ßßß Cookit - przepis na Chałka z sezamem

Chałka z sezamem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor red.
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
30 g drożdży
100 g cukru
500 g mąki pszennej
125 ml wody
ok. 100 g masła
3 żółtka
jajko
szczypta soli
torebka cukru waniliowego
białko do posmarowania
ew. łyżka ziaren sezamu
Chałka z sezamem - sposób przygotowania: Rozkruszamy drożdże, rozcieramy je łyżką z niewielką ilością cukru (1-2 łyżeczki). Wsypujemy 2 łyżki mąki i rozprowadzamy taką ilością ciepłej (ok. 35°C) wody, by rozczyn uzyskał konsystencję śmietany. Oprószamy go mąką, co zapobiegnie utworzeniu się na powierzchni skorupy. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu. Masło roztapiamy w rondelku. 3 żółtka i całe jajko ubijamy z cukrem i szczyptą soli, aż powstanie gęsta masa. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukier waniliowy, wlewamy ciepły tłuszcz, masę jajeczną, resztę letniej wody oraz rozczyn drożdżowy, który powinien podwoić swoją objętość. Wszystko mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto tak długo, aż przestanie się kleić do rąk i miski. Gdy ciasto jest już elastyczne i lśniące, natłuszczamy je lekko masłem, przykrywamy miskę ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i dzielimy na 4 części. Z każdej toczymy wałek w kształcie wrzeciona, czyli grubszy w środku. Wałki układamy obok siebie, tak aby się nie stykały. Zlepiamy górne końce. Zewnętrzny wałek z prawej strony podkładamy (tuż pod miejscem zlepienia) pod drugi wałek, prowadzimy go po trzecim wałku i na końcu podkładamy pod czwarty wałek, tworząc warkocz. W ten sam sposób zaplatamy resztę ciasta. Końce z obu stron zlepiamy i podwijamy pod spód. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką formy do pieczenia. Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy chałka wyrośnie, smarujemy ją pędzelkiem zanurzanym w letnim roztrzepanym białku. Możemy posypać wypukłości sezamem. Wsuwamy formę z chałką do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/172476670/chalka z sezamem/p