ßßß Cookit - przepis na Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor katarzyna_sar
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (6 głosów)
Bułeczki czosnkowe - składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1 białko
1 szklanka mleka
połowa główki czosnku (można dodać mniej albo więcej - jak kto lubi)
10 dag masła lub margaryny
pół paczki drożdży (5 dag)
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
garść ziaren słonecznika
Bułeczki czosnkowe - sposób przygotowania: Mleko podgrzać (musi być letnie, w żadnym razie gorące). Zrobić rozczyn z drożdży, cukru i 2 łyżek mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę i sól, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i mleko ze startym czosnkiem, dokładnie wyrobić. Na koniec wlać rozpuszczone masło lub margarynę, wyrabiać tak długo, aż będzie odstawać od ręki. Przykryć ciasto czystym ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce. Ciasto musi rosnąć do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta wyrabiać kulki, każdą lekko spłaszczyć, naciąć nożem na krzyż, odstawić do wyrośnięcia.
Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać słonecznikiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15-20 min.
Smacznego:-)
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19095571/buleczki czosnkowe/p