ßßß
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (6 głosów)Bułeczki czosnkowe - składniki:3 szklanki mąki pszennej2 żółtka1 białko1 szklanka mlekapołowa główki czosnku (można dodać mniej albo więcej - jak kto lubi)10 dag masła lub margarynypół paczki drożdży (5 dag)1 łyżeczka cukru2 łyżeczki soligarść ziaren słonecznikaBułeczki czosnkowe - sposób przygotowania: Mleko podgrzać (musi być letnie, w żadnym razie gorące). Zrobić rozczyn z drożdży, cukru i 2 łyżek mleka. Odstawić do wyrośnięcia.Do miski wsypać mąkę i sól, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i mleko ze startym czosnkiem, dokładnie wyrobić. Na koniec wlać rozpuszczone masło lub margarynę, wyrabiać tak długo, aż będzie odstawać od ręki. Przykryć ciasto czystym ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce. Ciasto musi rosnąć do momentu, aż podwoi swoją objętość.Z ciasta wyrabiać kulki, każdą lekko spłaszczyć, naciąć nożem na krzyż, odstawić do wyrośnięcia.Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać słonecznikiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15-20 min.Smacznego:-)Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu